Kriva kičma je jedan od glavnih simptoma različitih oboljenja kičmenog stuba i predstavlja složeno stanje koje može dovesti do niza tegoba i posledica.

Često se događa da lekar primeti zakrivljenje kičme tokom rutinskog sistematskog pregleda, kada osetne tegobe još uvek nisu prisutne kod pacijenta.

Kroz kombinaciju preventivnih mera, pravovremeno prepoznavanja simptoma i sprovođenje terapije, moguće je kontrolisati progresiju skolioze i ublažiti njene posledice.

Kriva kičma, uzrok

Uzroci krive kičme se razlikuju od pacijenta do pacijenta, a najčešći su:

  • Genetika i nasledni faktori
  • Loše držanje
  • Neurološki faktori
  • Fizičke povrede ili trauma kičme

Na primer, skolioza može biti nasledna i često se primećuje kod nekoliko članova iste porodice.

Pored genetskih faktora, loše držanje tela može dovesti do deformacije kičme. Do zakrivljenja može doći i usled višečasovnog sedenja na radnom mestu ili nepravilnog držanja tela tokom fizičkih aktivnosti.

U ređim slučajevima, fizička povrede, npr. traume u saobraćajnim nesrećama ili padovi, mogu izazvati deformaciju kičme ili komplikacije koje dovode do deformacije.

Dijagnostika

Dijagnostiku krive kičme, odnosno kifoze, skolioze ili lordoze sprovodi fizijatar, na osnovu fizičkog pregleda i po potrebi dodatnih dijagnostičkih testova.

Na fizičkom pregledu lekar pažljivo pregleda kičmu pacijenta i procenjuje stepen zakrivljenja, držanje i razmatra sve dodatne simptome koji ukazuju na eventualni deformitet.

Ako je potrebno, lekar može zatražiti da se obavi rendgenski snimak kičme. Pomoću rendgenskog snimka kičme se omogućava precizno merenje stepena krivljenja i vrši se procena celokupnog stanja pacijenta.

Razlika između kifoze i skolioze

Iako su kifoza i skolioza dve različite dijagnoze, pacijenti često ne mogu da ih razlikuju jer oba stanja odlikuje kriva kičma i nepravilno držanje tela.

Kod kifoze dolazi do izražene zakrivljenosti kičmenog stuba unazad, dok kod skolioze dolazi do bočnog krivljenja.

Kifoza uzrokuje "kukast" izgled leđa, gde je gornji deo kičme naglašeno povijen unazad. Kod skolioze izgled tela vise odlikuje asimetričnost ramena i karlice.

Iako imaju slične uzroke, genetika ima veći uticaj na skoliozu, dok kifoza često nastaje kao posledica degenerativnih promena.

Kriva kičma kod odraslih, simptomi

I kifoza i skolioza se mogu javiti u bilo kom životnom dobu, pa i kod dece. Međutim, simptomi i tegobe kod odraslih su često izraženiji nego kod dece, a podrazumevaju:

  • Bol u leđima
  • Otežanu pokretljivost
  • Probleme sa disanjem
  • Neurološke simptome poput utrnulosti ili slabosti

Može li se ispraviti kriva kičma?

Tok lečenja krive kičme zavisi od stepena deformacije, uzroka i individualnih faktora koji utiču na lečenje.

U nekim slučajevima, ako dođe do blagog zakrivljenja uzrokovanog lošim držanjem, moguće je poboljšati stanje kroz vežbanje, fizikalnu terapiju i eventualno korektivna ortopedska pomagala poput steznika.

Međutim, u težim slučajevima, kao što su skolioza ili druge ozbiljnije deformacije kičme, zakrivljenje se ne može ispraviti, ali se može popraviti držanje leđa jačanjem leđnih mišića. Na ovaj način se smanjuje i rizik od nastanka komplikacija.

U težim slučajevima, koji su prilično retki je potrebna hirurška intervencija. Fizijatri se opredeljuju za operativni zahvat kada kriva kičma uzrokuje bol, otežava normalno funkcionisanje, a stanje nastavlja da se pogoršava.

Važno je da se osoba koja ima krivu kičmu posavetuje sa fizijatrom kako bi dobila individualnu procenu stanja i preporuku za odgovarajuću terapiju.

Posledice krive kičme

Ako se kriva kičma, odnosno kifoza i skolioza ne leči pravovremeno, može doći do nastanka komplikacija.

U težim slučajevima, kriva kičma može da utiče na rad pluća i može otežati normalno disanje. Osim pluća, skolioza može da izvrši pritisak i na srce, i da izazove ozbiljne zdravstvene tegobe.

Pored toga, napredovanje skolioze dovodi do izraženih deformacija, a posledično nastaju i emocionalne poteškoće, posebno kod adolescenata.

Načini lečenja

Fizikalna terapija je veoma efikasna metoda u lečenju problema kičmenog stuba. Primenom fizikalne terapije se jačaju mišići oko kičmenog stuba, poboljšava se držanje, smanjuje bol i sprečavaju dalje komplikacije.

Fizioterapeut Vam tokom terapije može dati instrukcije za primenu vežbi i tehnika istezanja koje, takođe, doprinose poboljšanju stanja.

Steznici za kičmu se primenjuje kao podrška kičmi za smanjenje pritiska na zakrivljene delove, a uglavnom se koriste u blagim slučajevima. Neretko se prepisuju i lekovi protiv bolova u fazama jakog, akutnog bola.

Praćenje stanja skolioze kroz redovne preglede pomaže u ranom otkrivanju promena i pravovremenom sprovođenju odgovarajućih terapija.

Prevencija

Svesnost o pravilnom držanju tela tokom svakodnevnih aktivnosti sprečava razvoj skolioze, ali i dalje napredovanje bolesti kod osoba koje već imaju problem .

Redovno vežbanje, posebno jačanje mišića leđa i stomaka, omogućavaju bolje držanje kičme i sprečavaju njeno krivljenje.

Posebno je bitno rano otkrivanje lošeg držanja kod dece, jer se tako može sprečiti nastanak skolioze.

Kriv vratni deo kičme

Kriv vratni deo kičme je glavni simptom takozvane cervikalne kifoze. Cervikalnu kifozu karakteriše savijanje vratne kičme unapred, što dovodi do "grbavog" izgleda vrata.

Vratna kifoza, baš kao i kifoza u predelu kičme, može biti izazvana lošim držanjem, degenerativnim promenama u kičmi, osteoporozom, povredama ili bolestima mišićno-koštanog sistema.

Simptomi vratne kifoze su sledeći:

  • Bol u vratu
  • Bol u ramenima ili leđima
  • Ukočenost
  • Smanjena pokretljivost vrata
  • Glavobolje i umor

Može li se ispraviti kriva kičma?

Krivljenje kičme može dovesti do posledica koje loše utiču na zdravlje, funkcionalnost i kvalitet života osobe koja pati od ovog stanja.

Dovodi do ograničene pokretljivosti kičmenog stuba, što otežava obavljanje osnovnih, svakodnevnim aktivnostima poput savijanja, okretanja ili podizanja.

Pogoršavanje deformiteta dovodi i do estetskih promena na telu, poput izbočenja ili neravnina na leđima, što neretko utiče i na samopouzdanje osobe.

Jedna od ozbiljnijih komplikacija je pritiskanje nervnih struktura u kičmi, što može izazvati simptome poput trnjenja i slabosti u rukama i nogama. Zbog toga se postavlja pitanje kako ispraviti krivu kičmu i da li se ona uopšte može ispraviti?

Suštinski, deformitet kičme ostaje i nakon terapije prisutan, ali se tegobe mogu znatno ublažiti do potpunog nestanka i držanje tela se može popraviti ako pacijent primenjuje potrebne terapijske metode preporučene od strane fizijatra.

Zbog toga je preventivni pregled izuzetno bitan kako bi se pravovremenim reagovanjem i uvođenjem terapije sprečila pojava tegoba i stvaranje daljih komplikacija.

FIZIONOVA CENTAR

Fizionova centar kontinuirano širi svoje znanje iz raznih oblasti medicine

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATRA

Dr Jelena Kluz-Đurđević, specijalista fizikalne medicine

Stručni tim Fizionova centra proširuje svoje stručno znanje na različitim poljima iz oblasti medicine.

Svake godine posećujemo renomirane svetske konferencije na kojima učestvujemo u važnim diskusijama i razmeni znanja sa kolegama iz inostranstva.

Insistiramo na stalnom usavršavanju i proširivanju znanja kako bismo ispratili najnovije medicinske trendove, koje ćemo kasnije i primeniti u našoj praksi.

Brojne poznate ličnosti su već poklonile poverenje Fizionova centru koji se uspešno bavi lečenjem brojnih oboljenja koja saniramo dugoročno i bezbolno.

Pregled traje 30 minuta i sadrži:

Zakažite specijalistički pregled na telefon 011 2100 588 po ceni od 4.000rsd.

SHARE

____